Rodzynki jako zdrowe przekąski

Sięgając po rodzynki spokojnie możemy zdrowo zaspokoić potrzebę przekąszenia czegoś słodkiego. Te małe suszone jagody krzewu winogronowego są istną bombą energetyczną dla naszego organizmu.

Lista ich właściwości prozdrowotnych jest długa i ciekawa. Przybliżymy kilka najciekawszych z nich.

  • Rodzynki dbają o higienę jamy ustnej poprzez zahamowanie rozwoju bakterii wywołujących zapalenia dziąseł i zębów.
  • Przeciwdziałają anemii wspomagając produkcję czerwonych krwinek w organizmie, a dzięki dużej zawartości żelaza pomagają układowi odpornościowemu w utrzymaniu równowagi. Zjadając filiżankę rodzynek dziennie uzupełniamy blisko jedną piątą zapotrzebowania na magnez. Z racji ich właściwości energetycznych w wielu krajach uznawane są za afrodyzjak.
  • Są solidną dozą błonnika, dlatego cenią je osoby cierpiące na zaparcia.
  • Opóźniają procesy starzenia się skóry, wzmacniają paznokcie i włosy.
  • Wspomagają nasz sen i ulatwiają walkę ze stresem.
  • Ciemne rodzynki są zdrowsze od jasnych, ponieważ posiadają większą dawkę zdrowych przeciwutleniaczy.

Rodzynki możemy podzielić na kilka odmian. Najbardziej popularne to sułtańskie, perskie i dalmatyńskie. Charakteryzują się jasnym kolorem, miękkością i dużym rozmiarem. Ich winorośla porastają Turcję, Australię, RPA i USA. Mniej znane i powszechne są rodzynki korynckie i cyceby. Te pierwsze dojrzewają w Grecji, mają ciemny kolor i są stosunkowo niewielkie. Cyceby pochodzą z krajów arabskich, są podłużne i mają pestki.

Czy wiecie, jak wygląda suszenie winogron? Otóż cały proces polega na suszeniu na słońcu całych kiści winogron, które co jakiś czas należy odwracać. Po około trzech tygodniach podsuszone winogrona zawija się w papier i odstawia jeszcze na kilka dni w celu całkowitego wysuszenia.

Jak wybrać najlepszej jakości rodzynki? O świeżości suszonych winogron świadczy ich miękkość i elastyczność. Świeże tak jak inne bakalie będą bardziej intensywne w smaku i zapachu. Nie polecamy kupowania przeterminowanych albo suchych rodzynek. Mogą być bezwartościowe odżywczo. Jako że posiadają ogromne ilości cukrów własnych, mogą zdarzyć się przypadki, że zobaczymy na naszych rodzynkach biały osad. Nie należy się wtedy stresować ponieważ niekoniecznie świadczy to pleśni.