Pieprz ziołowy czyli pieprz, który nie zawiera pieprzu

Od wielu lat pieprz ziołowy znany jest i chętnie stosowany w polskiej kuchni. Pewnie nie każdy z nas wie, że pieprz ziołowy według encyklopedycznej wiedzy zwyczajnie nie istnieje. Uważa się jednak, że genezą powstania jego nazwy jest mieszanka przypraw stworzonych z kompozycji wielu polskich i łatwo dostępnych ziół.

Dlaczego zatem pieprz ziołowy? To z racji aromatycznego, pikantnego i intensywnego smaku.

Mieszanka jest przyprawą wymyśloną u nas w Polsce, najprawdopodobniej w czasach głębokiego PRLu, kiedy w domowych szafkach kuchennych brakowało niemal wszystkiego. Brakowało podstawowych artykułów spożywczych, więc przyprawy były nie lada luksusem. Z tej kulinarnej biedy wywodzi się nasz pieprz ziołowy czyli zestawienie kolendry, białej gorczycy, majeranku, kminku, liścia laurowego, korzenia chrzanu i papryki. Przyprawa szybko stała się lekarstwem na całe kulinarne niedoprawione zło, zastępując z powodzeniem ciężko dostępny pieprz czarny. Mimo, iż mieszanka jest nieco łagodniejsza od tradycyjnego pieprzu, należy uważać na jej dozowanie z powodu silnie ziołowego aromatu.

Jako tradycyjna polska przyprawa – pieprz ziołowy musi zatem dopełniać smaki tradycyjnych polskich dań. Genialnie sprawdza się dodawany do mięs, pieczeni, ulubionych kotletów mielonych, burgerów i licznych farszy. Stosując go do potraw mięsnych należy zawsze wkomponować go na początku obróbki. Najbardziej treściwe polskie zupy również opierają się o tę kompozycję ziół. Mówimy tu o popularnych grochówce, kapuśniaku i fasolowej. Zupy możemy doprawić pieprzem zarówno podczas ich gotowania jak i po przyrządzeniu. Można go poza mięsami i zupami z powodzeniem używać do sosów pieczeniowych ,dressingów, sałatek,surówek, grzybów i dań jarskich.

Podsumowując jest to przyprawa dla ludzi ceniących sobie lekką, zdrową i wyrazistą kuchnię. Zalecana jest osobom z problemami trawiennymi i będącym na diecie odchudzającej. Kompozycja jego ziół wzmaga metabolizm i napędza procesy trawienne, dlatego tak wielkie znaczenie ma stosowanie jej do ciężkostrawnych, tłustych dań oraz grzybów.

W naszym katalogu ofertowym polecamy pieprz ziołowy opracowany wedle własnych receptur technologów hurtowni Matex. Zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty.