Orzechy pinii – śródziemnomorskie afrodyzjaki

orzechy pinii

Owoce drzewa piniowego nazywane również piniolami charakteryzują się lekko sosnowym, żywicznym aromatem oraz słodko-kwaśnym ciekawym smakiem.

Bogactwo ich smaku podkreśli wiele ambitnych potraw, jednocześnie dostarczając duże pokłady wartości odżywczych.

Dzięki dużej zawartości witamin z grupy B oraz kwasu foliowego wskazane są do zajadania dla kobiet ciężarnych. Zawarte w nich witaminy grupy E walczą o odporność i witalność dla naszego organizmu, są nazywane dlatego witaminami młodości. Witamina K1 również bytująca w piniolach w dużych ilościach odpowiada za odpowiednią krzepliwość krwi, pomaga chronić przed miażdżycą i nowotworami.

W kuchni orzechy pinii swoje zastosowanie odnajdują przede wszystkim w słynnym włoskim pesto, zielonym sosie na bazie bazylii, oliwy, parmezanu, soli i oczywiście piniowców.

Pesto w kuchni Italii stanowi bazę do makaronów, serów i pieczywa. Ostatnimi czasy wzbudza zainteresowanie w naszym kraju, czego przykładem są liczne warianty gotowych sosów pesto dostępne w sklepach.

Wpasowanie orzechów pinii w potrawy wymaga kreatywności, jednak dobry fachowiec wie że dodając je do jagnięciny, drobiu, zapiekanek i wypieków efekty będą oszałamiające. Chrupiące w deserach , ciastach, czekoladzie i wszelkich innych słodyczach małe podłużne orzeszki z lekkim żywicznym aromatem to rozkosz dla podniebienia. Ponadto na ich bazie powstaje olej piniowy i można też spotkać piniowy miód.

Ważną wskazówką jest aby orzechy pinii przechowywać w warunkach chłodniczych, szczelnie zamknięte. Można je również zamrażać. Źle przechowywane potrafią zjełczeć.

Oto kilka ciekawostek dotyczących pinioli:

* Sosna piniowa w swoim naturalnym środowisku życia występuje na północnym wybrzeżu morza Śródziemnego od Cypru po Hiszpanię oraz na południowym wybrzeżu morza Czarnego.

*Walory sosny piniowej to nie tylko jej owoce, to przede wszystkim walory dekoracyjne i  estetyczne dla zamieszkiwanych przez siebie wybrzeży

*Olej piniowy cechuje orzechowy aromat, rozgrzewające, wykrztuśne i antyseptyczne działanie. Można go bezpośrednio spożywać, również na zimno.

*Z racji wysokiej ceny rynkowej  we Włoszech powstały nawet gangi i czarny rynek obracający orzechami pinii pochodzącymi z kradzieży. Dlatego też w niektórych sklepach torebki piniolami posiadają zabezpieczenia podobne do tych używanych na alkoholach.