Orzechy laskowe – pożywne owoce leszczyny

Znane i cenione od wieków w Grecji i we Włoszech, nieco później poznane w Polsce owoce laskowe powalają swoimi wartościami smakowymi i aromatem. W Europie żyje około piętnastu gatunków leszczyny, z czego w Polsce występuje leszczyna pospolita.

Orzechy laskowe na stałe zagościły w polskiej kulturze kulinarnej jako znakomity dodatek do makaronów, białych mięs i wielu sałatek. Genialnie komponują się w kuchnią słodką i pikantną. Orzechy laskowe są bazą do wielu produktów spożywczych, szczególnie wyrobów cukierniczych. Bardzo popularne są chałwa oraz masło tłoczone z orzechów laskowych. Tradycją polskiej kuchni od lat są nalewki z owoców leszczyny, działające leczniczo, szczególnie podczas problemów trawiennych. Wigilijną tradycją zaś stała się kutia. Jest to deser na bazie maku, laskowych orzechów i kompotu z suszonych śliwek. Bardzo ciekawy i coraz bardziej popularny staje się ostatnio olej tłoczony z ziaren przybliżanych dzisiaj orzechów.

Najbardziej wartościowe do zajadania są oczywiście surowe, świeżo obrane z łupiny i nieprzetworzone orzechy laskowe. Nie polecamy zakupu pakowanych do plastikowych torebek oraz sprzedawanych na wagę obranych orzechów. Będą często nieświeże, zjełczałe, a nawet spleśniałe. Łupinka chroni je przed światłem, wilgocią i wszelkimi innymi warunkami pogodowymi.

Najsmaczniejsze są owoce zebrane jesienią prosto z drzewa zjadane jako samodzielna przekąska. Dodane do owsianki, muesli albo domowego ciasta zaspokoją niejeden głodny żołądek.

Teraz zadajmy sobie pytanie, dlaczego mimo wielu minusów decydujemy się na zakup łuskanych orzechów laskowych? Odpowiedzią jest nasza wygoda czyli niechęć do ich obierania. Obierając odpowiednią taktykę na pozbycie się łupinki nie trzeba będzie wkładać większego wysiłku. Przepis jest prosty- na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wsypujemy orzeszki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza. Po piętnastu minutach skorupki same popękają a w kuchni unosił będzie się fantastyczny zapach prażonych orzechów. Uprażone ziarna wsypujemy do naczynia, którym będziemy mogli postrząsać. W taki sposób skorupki same odpadną.

Ilościowo najwięcej orzechów laskowych generują plantacje w Turcji, we Włoszech, USA, Azerbejdżanie i Gruzji. W naszej ofercie udostępniamy owoce pochodzenia Gruzińskiego.