Kurkuma leczy i smakuje

Kurkuma pochodzi z Indii, od wielu wieków używana była w kuchni i medycynie Dalekiego Wschodu. Pierwsze wzmianki dotyczące przyprawy sięgają 600 roku p.n.e. Już wtedy służyła do doprawiania i barwienia potraw w Indiach.

Otrzymuje się ją z korzenia ostryżu długiego, zwanego również ostryżem Zohary- rośliny podobnej do imbiru. Korzenie curcumy longa, bo tak oryginalnie nazywa się roślina, spożywać można na surowo ale przeważnie wykorzystywana jest w kuchniach w formie wysuszonej i zmielonej. Jej intensywny, wzbudzający ciekawość smak doskonale komponuje się z mięsami, warzywami i rybami.

Kiedy po 700 roku n.e. przyprawa dotarła do Chin, od razu zrobiła tam furorę. Stosowano ją  do licznych mieszanek przypraw tradycyjnej kuchni chińskiej i ajuwerdyjskiej. Kurkuma uważana w Chinach za najsilniejszy naturalny środek anty zapalny do dzisiaj stosowana jest w terapiach leczących schorzenia reumatyczne, zapalenia wewnętrzne oraz zapalenia skóry, a także problemy menstruacyjne u kobiet. Wszystkie swoje właściwości zawdzięcza zawartej w sobie kurkuminie, która jednocześnie odpowiada za nadawanie potrawom charakterystycznego żółto-pomarańczowego koloru i oryginalnego smaku. Kurkumina jest powszechnie stosowanym barwnikiem spożywczym E100. Spotkać ją można m. in. w musztardzie, zupach, kandyzowanych owocach, lodach, deserach czy winie. Na całym Dalekim Wschodzie doprawia się nią ryż, duszone warzywa i zupy.

W kuchni hinduskiej bardzo popularne do dzisiaj jest tak zwane „złote mleko”. Jest to szybki  do sporządzenia złoty napój, uznany jako najlepsze domowe lekarstwo.

Stosując kurkumę w naszej kuchni nie możemy zapomnieć o kilku ważnych sprawach. Przede wszystkim nie można przesadzić z jej dozowaniem. Zbyt duże doprawianie kurkumą może zepsuć efekt finalny potrawy. Naukowo udowodniono, że łączenie jej ze słodką papryką lub pieprzem ogromnie zwiększa ludzki metabolizm. Podobnie jak w przypadku mieszanki curry, w której skład oczywiście wchodzi. Kurkuma jest także znakomitą alternatywą dla szafranu, jednej z najdroższych przypraw świata.

W ofercie naszej hurtowni znajdą Państwo kurkumę mieloną pierwszego gatunku oraz klasy „s”, pochodzące z upraw indyjskich. Zapraszamy do poznania całej oferty przypraw na matex-hurtownia.pl