Jakie przyprawy i bakalie pasują do kaczki

Jednym z bardziej popularnych w Polsce rodzajów mięs jest kaczka. Najczęściej łączymy ją z owocowymi smakami, dodając do różnych części kaczki świeże owoce bądź musy owocowe z żurawiny czy moreli.

Jakie przyprawy i bakalie pasują do kaczki? W polskich domach najczęściej wybiera się pierś z kaczki, którą w warunkach domowej kuchni możemy poddać smażeniu lub pieczeniu. Pieczona kaczka idealnie komponuje się z goździkami, cynamonem, miodem, syropem klonowym lub syropem z pędów sosny. W przypadku łączenia słodkich smaków pieczenie kaczki rozpoczynamy od stosunkowo niskiej temperatury około 130 do 140 stopni, a następnie gdy dojdzie do zamknięcia porów smarujemy kaczkę miodem z kardamonem, podwyższamy temperaturę do 190 stopni i doprowadzamy do karmelizacji cukrów, co spowoduje, że smak użytych przypraw będzie zdecydowanie bardziej wyrazisty.

Dla tych z nas, którzy wolą tradycyjne łączenie smaków polecamy użyć wysokojakościowego majeranku i oregano, dodanie odrobiny cytrusów z dużą ilością soli. Bardzo dobrym połączeniem, który wyraźnie podkreśli walory piersi z kaczki jest dodanie do niej tamaryndowca lub anyżu.

W restauracjach często spotkamy się z metodą sous vide, w wyniku której otrzymujemy kaczkę o stekowej fakturze mięsa, w różowym kolorze. Tak przygotowana pierś a kaczki świetnie smakuje z suszonymi owocami, których smak możemy podkręcić dodając chilli.

Często spotkamy się także z różnym łączeniem smaków w przypadku nogi z kaczki. Noga z kaczki najlepiej, by była poddana gotowaniu w wysmakowanym tłuszczu gęsim lub kaczym- jest to tzw. konfitowanie. Przed przystąpieniem do konfitowania kaczki należy ją zamarynować, a następnie poddać smażeniu na patelni do momentu zamknięcia porów. Mięso po zakończeniu konfitowania będzie delikatne i nie będzie zbyt tłuste.

Najdalej w historii Polski pamięta się korpus z kaczki, na bazie którego powstawały prawdziwe buliony, o niepowtarzalnym kolorze i zapachu. Chcąc przygotować perfekcyjny bulion z korpusu kaczki należy gotować go z użyciem korzeni świeżej pietruszki, świeżej marchwi i selera. Warto wspomnieć, że dodanie większej ilości marchwi wpłynie pozytywnie nie tylko na barwę bulionu, ale także na pojawienie się nowych wartości takich jak beta karoten, który wytworzy się przez połączenie tłuszczu kaczego z marchwią.

Jakie przyprawy i bakalie pasują do kaczki