Czystek – przyprawa naszych babć

Wśród nietypowych ziół, które niegdyś królowały w polskich, często biednych kuchniach tym razem piszemy o czystku, prawdopodobnie najmodniejszym ziele tego lata. Czystek znany był już od czasów starożytnych jako nieliczne zioło o cechach leczniczych.

Pisaliśmy już o kozieradce i jej zielskich walorach. Teraz przyszedł czas poświecić się czystkowi.

Spotykany jest na rynku w postaci pociętych listków do przyrządzania naparów. Herbatę z róży skalistej, bo tak również się go nazywa, zaleca się spożywać w okresie przeziębień i zwyczajnie profilaktycznie. Jej smak jest orzeźwiający, przypominający nieco nagietek bądź szałwię. Czystek parzony w postaci herbaty i spożywany regularnie w ciągu czterech tygodni uczyni cuda. Udowodniono naukowo, że działa przeciwgrypowo, wspomaga żołądek i jelita, odtoksycznia organizm i pozbywa się metali ciężkich oraz działa ogólnie przeciwwirusowo. Ciągle trwają badania dotyczące jego zalet względem walki z boreliozą. Ich pierwsze wyniki wskazują że komórki zaatakowane przez boreliozę, leczone olejkami z czystka hamują jej rozwój już u podstawy.

Kupując liście czystka należy koniecznie sprawdzić czy są one suche. Sporządzony napar może wydawać się nieco mdły, dlatego poleca się mieć pod ręką odrobinę miodu lub soku malinowego. Można go także podać z cytryną i imbirem.

Innymi poza naparem możliwościami spożytkowania zioła są inhalacje olejkiem, pomagające w sytuacjach stresowych i nerwowych. Można z niego zrobić wybitną nalewkę a surowy ekstrakt  z czystka wykorzystywany jest w świecie kosmetyki jako budulec do perfum i  odświeżaczy powietrza.

Wśród wielu gatunków występujących w Polsce największym powodzeniem cieszy się czystek siwy. Jest to roślina wiecznie kwitnąca i wiecznie zielona. Na południu Europy hodowana przeważnie w celach ozdobnych.

Podsumowując czystek to kolejne zioło, które jest w stanie swoimi atutami uchronić nas przed kolejną wizytą w aptece. Jest nietoksyczny dla człowieka, wspomaga nas w problemach skórnych, w walce z alergiami, boreliozą i zatruciami toksynami oraz metalami ciężkimi. To tej pory nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych regularnego spożywania. Smacznego!