Czarnuszka to same plusy! Poznaj kmin czarny.

Ziarna czarnuszki siewnej zwanej również kminkiem czarnym i czarnym sezamem swoje zastosowanie znają od czasów starożytności. Czarnuszka – co warto o niej wiedzieć?

W biblii istnieją zapiski mówiące że jej wspaniały olej „wyleczy wszystko z wyjątkiem śmierci”. W Asyżu stworzono za czasów biblijnych księgę ziół, w której o czarnuszce napisano, iż leczy świąd, wysypkę i problemy żołądkowe.

W Egipcie była nazywana „złotem faraonów”. Kleopatra stosowała olej i i ziarna czarnego kminku w celach prozdrowotnych i kosmetycznych. Natomiast w grobowcu Tutenchamona odkryto ampułkę, w której również znajdował się olejek czarnuszkowy. W starożytnym Egipcie lekarze używali czarnego sezamu  na przeziębienia, infekcje, bóle głowy, stany zapalne i alergie. Wszędzie, gdzie pojawia się stan zapalny, przyprawa jest do dzisiaj ceniona i uważana za silne narzędzie w walce a chorobą.

W Grecji od czasów Hipokratesa leczoną nią zaburzenia trawienne i problemy wątrobowe.

Pliniusz Pierwszy uważał ją za serum na ukąszenia węży i skorpionów.

To tylko kilka przykładów wiary w cudowne działanie czarnuszki na przestrzeni dziejów. Ale czym właściwie są ziarna tej rośliny i skąd pochodzą? Otóż  roślina pochodzi z Afryki Północnej, ale dzisiaj porasta również tereny Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej.

Z białych bądź niebieskich kwiatów byliny powstają owoce, natomiast z nich malutkie, czarne i matowe nasionka, w środku białe i oleiste.

Interesuje nas, jak wykorzystać tak wspaniały dar natury w kuchni. Możemy zmielić nasiona albo wykorzystać całe, możemy je również pokruszyć w moździerzu. Przechowywać trzeba oczywiście w chłodnym, suchym miejscu, w szczelnym pojemniku.

W polskiej gastronomii czarnuszka stosowana jest często jako zamiennik pieprzu. W piekarnictwie dodaje się ją coraz częściej do ciasta chlebowego i bułek. Jest też stosowana do mieszanek słynnej już przyprawy garam masala.

W formie oleju może zostać użyta tylko na zimno, ponieważ poddana wyższym temperaturom traci swoje walory odżywcze. W smaku jest nieco korzenna, wyraziście uwydatnia smak potraw.

Nasza czarnuszka pochodzi z Indii, pakujemy ją w workach po 25 kg. W celu uzyskania wszelkich bliższych informacji zapraszamy do kontaktu.