Z chili dookoła świata

Papryczki chili niegdyś uważano za szkodliwe dla ludzkiej diety. Wierzono nawet, że mają zły wpływ na duszę. Na przestrzeni dziejów w wielu kulturach pojawiało się wiele ciekawych mitów dotyczących tego warzywa.

W dzisiejszych czasach papryczki są postrzegane zupełnie inaczej. Udowodniono naukowo wiele prozdrowotnych właściwości chili. Posiadają mnóstwo błonnika, są niskokaloryczne, bogate w witaminy C i B6, żelazo, potas oraz magnez.

Pod pojęciem chili kryje się właściwie kilka gatunków papryki. Są zróżnicowane wielkością, kształtem i przede wszystkim stopniem ostrego smaku. Smak ten określa się na podstawie tzw. skali Scoville’a, mierzącej stężenie kapsaicyny w badanym warzywie lub owocu. Poziom pikantności podaje się w jednostkach SHU. Przedstawimy teraz kilka najbardziej popularnych odmian chili podając również dla porównania ich SHU.

Hodowana głównie w Meksyku i USA papryczka jalapeño jest fundamentem meksykańskiej kuchni. Jej poziom ostrości oscyluje w granicach 2500-8000 SHU. Dla porównania świeża papryka słodka posiada wartość 0 SHU.

Druga, ciekawa papryczka- piri piri, uprawiana w Afryce, głównie w Ghanie, Ugandzie, Nigerii i Mozambiku dorasta jedynie do rozmiarów 2 cm, osiągając za to ponad 100 000 jednostek SHU. Jest niesamowicie ostra, ale poważana i skrzętnie używana w kuchni afrykańskiej do marynat mięsnych, sosów, drobiu i ryb.

Odmiana cayenne, wywodząca się z Gujany Francuskiej i zawdzięczająca swoją nazwę stolicy tego kraju- Kejennie osiąga wartość do około 30 000 SHU. Wyrabia się z niej podobnie jak ze wszystkich innych papryczek pieprz służący za przyprawę. Stosowana przede wszystkim do dań jajecznych, makaronów, drobiu, czekolady, marynat i zapiekanek.

Papryka pepperoni pochodzi z Italii. Głównie hodowana jest w regionie Toskanii. Osiąga ostrość w granicach 100-500 SHU, jest nieco pikantna, bardziej gorzka. Jest najbardziej popularną dla polskiej kuchni odmianą chili. We Włoszech używana głównie do pizzy, sałatek i kanapek. Chętnie jest też peklowana oraz używana do marynat.

O papryczkach chili można by pisać tak wiele, jak wiele jest ich odmian. A jest ich na świecie kilkadziesiąt. W naszym katalogu znajdą Państwo mielone chili pochodzące z Chin oraz pieprz ceyenne Hiszpański.