Blog

Czarnuszka to same plusy! Poznaj kmin czarny.

Ziarna czarnuszki siewnej zwanej również kminkiem czarnym i czarnym sezamem swoje zastosowanie znają od czasów starożytności. Czarnuszka – co warto o niej wiedzieć? W biblii istnieją zapiski mówiące że jej wspaniały olej „wyleczy wszystko z wyjątkiem śmierci”. W Asyżu stworzono za czasów biblijnych księgę ziół, w której o czarnuszce napisano, iż leczy świąd, wysypkę i problemy żołądkowe. W Egipcie była nazywana „złotem faraonów”. Kleopatra stosowała olej i i ziarna .

Goździki – recepta na zdrowie

Jedną z najbardziej popularnych w rodzimej kuchni przypraw są goździki. Każdy z nas docenia niezwykły aromat wielu dań, przede wszystkim w wydaniu zimowym i świątecznym, w którym dopełnieniem są te małe wyglądem przypominające gwoździe ususzone pąki kwiatów drzewa o nazwie goździkowiec korzenny. Drzewo matka goździków pochodzi z Azji. Historia rośliny sięga ponad dwóch tysięcy lat. W Chinach za czasów dynastii Han stosowano ją w celach leczniczych oraz żuto dla .

Suszone śliwki pyszna przekąska nie tylko od święta

Jedzmy suszone śliwki, obojętne jakiego gatunku. Czy to renklody, czy węgierki i też mirabelki. Każde z nich poprawią nam humor, gdyż to jeden z ich głównych walorów. Właściwości śliwek są u nas trochę niedoceniane. A jest ich tak wiele, że nie sposób ich razem tutaj zebrać i krótko opisać. Głównymi walorami odżywczymi naszych polskich śliwek są m. in. duży wskaźnik pektyn odpowiadających za trawienie i pobudzanie apetytu. Więc jeśli .

Jagody goji uważane jako najzdrowsze owoce świata

Kolcowój chiński, tak nazywa się rodzący jagody goji. Roślina pochodzi z Azji, jest spokrewniona z kolcowojem pospolitym i dzisiaj właściwie hodowana na całym świecie. Krzew jest odporny na mróz, upały, zanieczysczone oraz wilgotne powietrze. Dlatego można go uprawiać prawie w każdych warunkach. Jagody goji w smaku przypominają żurawinę, lecz są od niej mniej słodkie i wywołują cierpki posmak. Dodatkowo przekazują lekki akcent smaku pomidorowego i ziołowego, a to za .

Anyż uszlachetnia, anyż podnosi smak potraw

Anyż jest jedną z najstarszych na świecie roślin używanych kulinarnie i leczniczo. Pochodzi z czasów starożytnych, z rejonu Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Egiptu, gdzie jego zastosowanie zostało udokumentowane już blisko 1500 lat p.n.e. Do Polski przyprawa trafiła w średniowieczu. Pierwsze wzmianki o jego zastosowaniu pochodzą z Zakonu Benedyktynów. Dojrzałe, brązowe owoce drzewa o nazwie badian-tak brzmi druga potoczna nazwa drzewa rodzącego owoce anyżu, przypominają ośmioramienną gwiazdkę. Zawarte w .

Z chili dookoła świata

Papryczki chili niegdyś uważano za szkodliwe dla ludzkiej diety. Wierzono nawet, że mają zły wpływ na duszę. Na przestrzeni dziejów w wielu kulturach pojawiało się wiele ciekawych mitów dotyczących tego warzywa. W dzisiejszych czasach papryczki są postrzegane zupełnie inaczej. Udowodniono naukowo wiele prozdrowotnych właściwości chili. Posiadają mnóstwo błonnika, są niskokaloryczne, bogate w witaminy C i B6, żelazo, potas oraz magnez. Pod pojęciem chili kryje się właściwie kilka gatunków papryki. .

Ziele angielskie czyli z czym się to je

Bardzo popularna i chętnie stosowana w polskiej kuchni przyprawa zwana zielem angielskim idealnie sprawdza się w marynatach, daniach mięsnych i rybnych, wędlinach, galaretkach czy grzanym winie. W mniejszym stopniu używana jest do wszelakich sałatek warzywnych, ogórków konserwowych, deserów i kompotów owocowych. Jest też głównym składnikiem do sosów barbecue. Na Bliskim Wschodzie często zastępuje sól  i pieprz czarny. Co to właściwie jest ziele angielskie i skąd się wywodzi? Przyprawa wbrew .

Rodzynki jako zdrowe przekąski

Sięgając po rodzynki spokojnie możemy zdrowo zaspokoić potrzebę przekąszenia czegoś słodkiego. Te małe suszone jagody krzewu winogronowego są istną bombą energetyczną dla naszego organizmu. Lista ich właściwości prozdrowotnych jest długa i ciekawa. Przybliżymy kilka najciekawszych z nich. Rodzynki dbają o higienę jamy ustnej poprzez zahamowanie rozwoju bakterii wywołujących zapalenia dziąseł i zębów. Przeciwdziałają anemii wspomagając produkcję czerwonych krwinek w organizmie, a dzięki dużej zawartości żelaza pomagają układowi odpornościowemu w .

Orzechy laskowe – pożywne owoce leszczyny

Znane i cenione od wieków w Grecji i we Włoszech, nieco później poznane w Polsce owoce laskowe powalają swoimi wartościami smakowymi i aromatem. W Europie żyje około piętnastu gatunków leszczyny, z czego w Polsce występuje leszczyna pospolita. Orzechy laskowe na stałe zagościły w polskiej kulturze kulinarnej jako znakomity dodatek do makaronów, białych mięs i wielu sałatek. Genialnie komponują się w kuchnią słodką i pikantną. Orzechy laskowe są bazą do wielu .

Czystek – przyprawa naszych babć

Wśród nietypowych ziół, które niegdyś królowały w polskich, często biednych kuchniach tym razem piszemy o czystku, prawdopodobnie najmodniejszym ziele tego lata. Czystek znany był już od czasów starożytnych jako nieliczne zioło o cechach leczniczych. Pisaliśmy już o kozieradce i jej zielskich walorach. Teraz przyszedł czas poświecić się czystkowi. Spotykany jest na rynku w postaci pociętych listków do przyrządzania naparów. Herbatę z róży skalistej, bo tak również się go nazywa, .