Bakalie

jakie są bakalie

Bakalie są produktem odgrywającym ważna rolę w zdrowej diecie każdego człowieka.  Są składnikiem bardzo ważnym w kuchni a  przede wszystkim w w cukierni.  Wzbogacają smak oraz wartości odżywcze końcowych produktów. Są produktem  dostępnym przez cały rok na rynku a przy właściwym przechowywaniu  zachowują wszystkie aromaty i smaki .

Bakalie zdecydowanie częściej  wykorzystuje się w okresie jesienno-zimowym, kiedy to zakup świeżych, sezonowych, produktów nie jest możliwy. Dostępność na rynku polskim jest bardzo duża.

Można je podzielić na 4 kategorie:

  1. orzechy
  2. owoce suszone
  3. owoce liofilizowane
  4. owoce kandyzowane

Orzechy to główne źródło odżywczych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Zawiera wiele witamin m. in. E,B1,PP  oraz minerałów. Chroni przed poważnymi chorobami. Nieocenione w diecie i w cukiernictwie. Są głównym składnikiem pasty pralinowej.

Istnieje wiele gatunków orzechów dostępnych na naszym rynku, główne z nich to orzechy:

  • włoskie,
  • laskowe,
  • arachidowe
  • pistacjowe
  • brazylijskie
  • piniowe
  • kokosowe
  • nerkowce
  • pekan
  • migdały
  • makadamii

Owoce suszone dodają  energii, pozwalają uzupełnić niedobory witamin i mikroelementów oraz zapewniają świetną kondycję. Asortyment owoców suszonych jest niezwykle bogaty. Stanowią główny składnik w keksach, brioche i kołoczach. Dostępne na rynku w bogatym asortymencie głównie to:

  • żurawina
  • rodzynki
  • śliwki
  • morele ,
  • figi
  • daktyle
  • ananasy
  • banany
  • gruszki
  • jabłka
  • jagody czarne
  • jagody goji
  • owoce dzikiej róży
  • aronia
  • mango
  • papaja
  • kiwi
  • melony
  • cytrusy
  • imbir
  • winogrona suszone
  • pomidory

Owoce liofilizowane suszone metodą liofilizacji  zamrożonych produktów owocowych  wcześniej zamrożonych poprzez odparowanie wody.

Owoce kandyzowane są wielka specjalnością francuską, ciesząca się sukcesem już od XIV w. Stolicą światową owoców jest mała miejscowość Apt na południu Francji w Prowansji.

Przygotowanie owoców polega na wielokrotnym smażeniu w słodkim syropie. Kandyzować można całe owoce,  ich części lub kwiaty, które stanowią doskonały dodatek do ciast i deserów jak również smaczną dekorację. Najczęściej używane to :

  • czereśnie
  • morele,
  • figi,
  • gruszki,
  • śliwki
  • wiśnie
  • aronie
  • klementynki,
  • pomarańcze,
  • cytryny
  • imbir
  • kwiaty pomarańczy
  • płatki róży