Anyż uszlachetnia, anyż podnosi smak potraw

Anyż jest jedną z najstarszych na świecie roślin używanych kulinarnie i leczniczo. Pochodzi z czasów starożytnych, z rejonu Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Egiptu, gdzie jego zastosowanie zostało udokumentowane już blisko 1500 lat p.n.e. Do Polski przyprawa trafiła w średniowieczu. Pierwsze wzmianki o jego zastosowaniu pochodzą z Zakonu Benedyktynów.

Dojrzałe, brązowe owoce drzewa o nazwie badian-tak brzmi druga potoczna nazwa drzewa rodzącego owoce anyżu, przypominają ośmioramienną gwiazdkę. Zawarte w nich nasiona to szaro-zielone pestki. Wysuszone owoce są niebywale aromatyczną przyprawą, służą także jako surowiec dla przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego.

Anyż posiada intensywny, słodkawo-korzenny smak. Można go stosować w całości, rozdrobniony albo zmielony. W kuchni polskiej na dobre zadomowił się przede wszystkim jako przyprawa do potraw świątecznych. W okresie świąt Bożego Narodzenia gospodynie używają go do mięs, wypieków cukierniczych, warzyw i nalewek.

Aby bogato urozmaicić smak potraw, wystarczy niewielka ilość przyprawy. Doskonale asymiluje się z mięsami czerwonymi i białymi. Do mięs najlepiej podawać go utartego w moździerzu, ewentualnie zmielonego. Wtedy uwydatnia swoje walory najmocniej, jednakże należy pamiętać, iż jest to przyprawa która bardzo szybko traci swój aromat. Dlatego koniecznie należy rozdrabniać owoce anyżu bezpośrednio prze użyciem do dania.

Stosując go do deserów, ciast, sosów, marynat czy nalewek najlepiej dorzucić anyż w całości. To samo dotyczy się kompotów, zup owocowych i wszelkich słodkich potraw.

Dzięki jego dużym właściwościom wykrztuśnym popularne są cukierki anyżowe, działające antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo na układ oddechowy, wspomagając walkę z kaszlem.

Wiemy już, jakie zastosowanie przyprawa posiada w kuchni polskiej. Teraz kilka słów o jej kulcie na świecie. Otóż anyż swoją ogromną misję spełnia dla kuchni przede wszystkim orientalnej, a głównie w kuchni chińskiej. Jest składową chińskiej przyprawy „pięciu smaków”- razem z cynamonem, goździkami, nasionami kopru włoskiego i pieprzem syczuańskim. W Indiach zaś jest głównym składnikiem przypraw garam masala.

W naszej ofercie znajdą Państwa owoce anyżu pod optymalną dla swoich potrzeb postacią. Do wyboru oddajemy owoce w postaci gwiazdek, pestek oraz zmielone.